Főmenü

Miért jó a panoráma röntgen?

Egy fogászati kezelés alkalmával, a pontos diagnózis felállításához a legtöbb esetben elengedhetetlen egy röntgenfelvétel készítése. A panoráma röntgen olyan képalkotó technológia, ami a részletes információt ad a fogak, és az állcsontok állapotáról. A vizsgálat során kétdimenziós felvétel készül a felső és alsó fogsorról, az állkapocsízületről és az arcüreg alsó részéről. Óriási segítség ez a fogorvosok, szájsebészek számára, hiszen megkönnyíti a különféle fogászati beavatkozásokat, eljárásokat: Például nélkülözhetetlen egy gyökérkezelés, fogszabályozás, fog implantátum beültetése, illetve góckutatás során.

Milyen előkészületekre van szükség a vizsgálat előtt?

A panoráma röntgenfelvétel készítése során kis adag ionizáló sugárzásnak van kitéve a páciens. Óriási segítség ez a fogorvosok, szájsebészek számára, hiszen megkönnyíti a különféle fogászati beavatkozásokat, eljárásokat: Például nélkülözhetetlen egy gyökérkezelés, fogszabályozás, fog implantátum beültetése során.

Milyen előkészületekre van szükség a vizsgálat előtt?

Panoráma röntgenfelvételt megelőzően nincs szükség bonyolult előkészületekre. A vizsgálat előtt az ékszerek, szemüveg, egyéb fémtárgyak eltávolítása szükséges a megfelelő képminőség eléréséhez. A vizsgálat során az ólomkötény viselete kötelező, hogy a test többi részét ne érje sugárterhelés. Célja, hogy védelmet nyújtson, és minél kisebb mértékben érje sugárzás a sejteket, szöveteket. A fogászati röntgenvizsgálatoknál elsősorban a bőr, szemlencse, pajzsmirigy, és a csontvelő épségéről kell gondoskodni. Vannak sugárvédelmi előírások is, amelyek szerint akkor megfelelő az eljárás, ha 0,25 mm ólom egyenértékű védőköténnyel van ellátva az érintett. Terhesség fennállásakor viszont nem végezhető el a vizsgálat, erről mindenképp tájékoztatni szükséges a kezelőorvost.

Mi a különbség a hagyományos filmes panoráma röntgen és a digitális panoráma röntgen között?

A panoráma röntgenfelvételeknek – ahogy a többi fogröntgen típusnál is – kétféle változata létezik. A hagyományos filmes megoldás esetében a vizsgálat során egy röntgenfilmet helyeznek el a filmtartóba, amely hasonlóképp rögzíti a képet, mint az analóg fényképezők, azaz magára a filmre kerül a felvétel.

A digitális panoráma röntgen egy modernebb, és kevesebb sugárterheléssel járó megoldást jelent az előzőhöz képest. Ebben az esetben egy speciális detektor érzékeli röntgensugarakat, amely digitális formában raktározza el a képeket. Ez a készülék azután rácsatlakoztatható a számítógépre, ami azonnal megjeleníti a képet.

Kisfilmes fogfelvétel és panorámaröntgen közötti különbség

Elsősorban a röntgenfelvételek részletességében rejlik a legfőbb különbség. A kisfilmes röntgen egy-egy fog alapos ábrázolására alkalmas. Egyik leggyakoribb típusa a periapicalis film, melyen jól látszódnak a gyökér és gyökércsúcs körüli területek, és eltérések. További típusa a szárnyas film, mely a koronai rész pontos megjelenítése által fogszuvasodás diagnosztikájában nyújthat segítséget.

Az OP, azaz a panoráma röntgenfelvételek az előzőtől eltérően az összes fog áttekintésére alkalmasak. Itt a szakorvos egyetlen képen átlátja az alsó és felső fogsort, illetve az állkapocs ízület és arcüreg egyes részeit is. Manapság a panorámaröntgen a rutindiagnosztika részévé vált, hiszen nagy segítséget nyújthat góckutatás, bölcsességfog eltávolítás, implantáció tervezés és csontszerkezeti eltérések diagnosztikája során. Amennyiben egy fognál valamilyen gyanús jelet tapasztal a fogorvos, úgy a kisfilmes diagnosztika további információkat nyújthat az adott fogról.

Mind a kisfogröntgen, mind a panoráma felvétel készülhet analóg és digitális formában is.

WordPress Themes