Főmenü

Mi szükséges a felvétel kéréséhez?

A kezelőorvos által kitöltött beutaló, melyen a kezelőorvos megjelöli a kívánt felvétel típusát és a rendelő elérhetőségét.  (Az email cím fontos lehet, amennyiben a kezelőorvos email-ben szeretné megkapni a felvételt)

Van szükség időpontfoglalásra?

Nyitvatartási időnk teljes egésze alatt bejelentkezési kötelezettség nélkül fogadjuk Önt. Bejelentkezés nélkül ritkán megeshet, hogy páciensünk a regisztrációs eljárás, valamint a felvétel elkészítése után fél órán belül nem kapja kézhez felvételeit, illetve a már folyamatban lévő felvétel miatt várakoznia szükséges. Ezért ha igényli, bejelentkezését örömmel fogadjuk, és így biztosan garantálhatjuk a várakozás elkerülését.

Hogyan készüljek elő a felvételre?

Mivel a fém ékszerek szétszórják a röntgensugarakat, illetve műtermékek képződését okozhatják, ezért kérjük nyakláncot, fülbevalót, piercinget a felvétel előtt kivenni, valamint az akadályozó kiegészítőket, pl. szemüveg, hajcsat, hajgumi eltávolítani.  A felvétel ezen kívül semmiféle más előkészületet nem igényel.

Milyen sugárdózissal jár a vizsgálat?

A fogászati radiológiában használt képalkotók jelentősebb kisebb sugárterheléssel járnak, mint a hagyományos diagnosztikában alkalmazott eljárások. A sugárterhelést tovább csökkenti az, hogy a VIP Dental digitális panorámagépeket használ, melyek sugárdózisa kisebb a hagyományos filmalapú technikánál, valamint az előírások szerint eljárva, ólomköpeny használatával is tovább védjük Önt a sugárterheléstől.

A kettő dimenziós röntgenfelvételek esetében a sugárdózis legtöbbször 1-6 µSv között mozog, ami kevesebb, mint a napi háttérsugárzás okozta sugárterhelés, azaz 8µSv.

A háromdimenziós CBCT alapú képalkotásnál a sugárdózis nagyban függ a leképezésre szánt térfogattól. Ennek megfelelően a következő csoportokat különböztethetjük meg:

Felvétel térfogataPéldaEffektív sugárdózis (µSv)
Kicsi4-8 fog 19-48
KözepesFelső állcsont54-69
NagyTeljes arckoponya136-200

Összehasonlításképp fontos megjegyezni, hogy a hagyományos medicinában használt CT sugárdózisa CBCT sugárdózisa 1200-3300 µSv!

Mi a különbség a hagyományos fogászati röntgenfelvétel és a CBCT felvétel között?

A hagyományos fogászati röntgenfelvételek kettő dimenzióban ábrázolják a fogakat és a csontszerkezetet, míg a CBCT volumentomogram egy három dimenziós leképezést tesz lehetővé, mely által az anatómiai képletek nagyítás és torzításmentesen, pontosan megítélhetők, azonban nagyobb sugárterheléssel járnak. Ennek következtében mindig a kezelőorvosnak kell mérlegelnie azt, hogy az adott indikáció elegendő-e CBCT felvétel elkészítéséhez.

Milyen esetben lehet szükség CBCT felvételre?

A CBCT részletgazdagon ábrázolja az arckoponya csontok, az arcüregek, a fogak, illetve azok gyökereinek pontos elhelyezkedését és struktúráját három dimenzióban. Ennek köszönhetően nagy segítséget nyújt azon esetekben, ahol az anatómiai képletek (pl. idegcsatorna, retineált fog, bölcsességfog) vagy elváltozások (pl. gyulladásos és tumoros folyamatok) pontos lokációját, a csontok kiterjedését (pl. implantáció előtt) vagy fül-orr-gégészeti elváltozásokat (pl. arc és homloküreg gyulladás, oroantralis fistula) kell megbízhatóan kiértékelni, és a panoráma felvétel a felbontóképesség korlátai miatt nem elegendő.

Gyakori indikációk:

  • Implantáció tervezése
  • Bölcsességfog extrakció előtti megítélése
  • Retineált és impaktált fogak vizsgálata
  • Oroantralis fistula kivizsgálása
  • Az arckoponya csontokat érintő tumoros folyamatok megítélése
  • Osteomyelitis kizárása
  • Állkapocs ízületi probléma diagnosztikája
  • Sinusitis kivizsgálása
  • Arcrekonstrukciós műtétek tervezése

Mikor kapom meg az eredményeket?

A páciens a hagyományos fogászati röntgenfelvételeket elkészítésük után 5-10 perccel  filmen, CD-n, vagy pendrive-on, a CBCT felvételeket 10-20 perc elteltével CD-n vagy pendrive-on kapja meg, így kezelőorvosa kézhezvétel után azonnal megkezdheti a kezelési terv felállítását.

Vissza kell-e jönnöm megismételni a felvételt?

A felvétel kiadása előtt pár perces procedúrával ellenőrizzük az Ön felvételét annak érdekében, hogy esetleges felvételi hiba, például a vizsgált személy bemozdulása miatt ne kelljen ismét visszatérnie. Mindazonáltal, ha a kezelőorvosa meg akar bizonyosodni az implantáció után a beavatkozás utáni állapotról, vagy ha a kezelési eljárás menete úgy kívánja, fogorvosa bizonyos esetekben kérheti a felvétel ismétlését, illetve újabb felvétel készítését. Erről a kezelőorvosával célszerű konzultálnia.

Fizeti-e a biztosító a felvételeket?

Az állami társadalombiztosító sajnos nem, ellenben az egészségpénztárak szinte mindegyike partnerünk, számla ellenében visszatérítik Önnek a vizsgálat árát.

WordPress Themes