Főmenü

Kisfog röntgen

Mi is az a kisfog röntgen?

A fogászati képalkotás egyik legrégebben használt felvételének tekinthető az úgynevezett kisfog röntgen, mely kettő-három fog leképezésére alkalmas. Ezen röntgenkép az intraorális felvételek közé tartozik, ugyanis a röntgenfilmet a szájüregen belül helyezik el, míg a sugárforrás a szájüregen kívül található. Ebből adódik, hogy a film mérete kicsi, 2×3 cm-es és egy rugalmas csomagolással borítják be annak érdekében, hogy se a páciens nyálkahártyája, se a film ne sérüljön.

A kis fogröntgeneken belül két fő csoportot különböztethetünk meg annak alapján, hogy a fognak melyik részére fókuszál a felvétel. Azok a felvételek, melyek a fogak gyökereit ábrázolják részletesen úgynevezett periapicalis képeknek nevezzünk, míg a fogkoronákat részletgazdagon megjelenítő képeket karieszkereső, vagy másnéven szárnyas filmnek nevezzük.

Mindkét felvételtípus felbontása jobb, mint a panorámaröntgené, és további kiemelkedő előny az, hogy a fogászati képalkotás területén a legkisebb sugárterheléssel jellemezhető.

Milyen esetben lehet szükség kis fogröntgenre?

A kisfog felvétel a fogorvosi rutindiagnosztikában a panoráma felvétel mellett a másik leggyakoribb felvételtípus, hiszen alkalmas alacsony sugárdózis mellett 2-3 fog részletes megjelenítésére.
A periapicalis képek elsősorban a gyökér körüli gyulladásos folyamatok, mint például ciszta, tályog, granuloma gyanújakor jönnek szóba, továbbá alkalmasak gyökérkezelés utáni kontrollálásra is. Mindezek mellett nagy segítséget nyújtanak a csontszerkezet megítélésében, a nem előtört, úgynevezett impaktált, vagy retineált fogak helyzetének vizsgálatában is.

A szárnyas filmek a fogak koronájára fókuszálnak, és egyszerre jelenítik meg az alsó és felső fogak koronáját is. A képek elődlegesen a fogszuvasodás helyének és kiterjedésének a megítélésére szolgál.

Hogyan készül egy kis fogfelvétel?

Maga a képkészítés csak pár másodperc alatt történik, de ezt egy pontos előkészítés és pozicionálás előzi meg. A kép minőségét a fülbevaló, nyaklánc, piercing, fogprotézis, szemüveg nagymértékben rontja, így a vizsgálat előtt ezek eltávolítása szükséges. A pácienst a felesleges sugárterheléstől ólomköpennyel védik, és a vizsgálat ülő helyzetben történik. A páciens szájüregébe a kérdéses fogakhoz egy filmtartó segítségével egy kisfilmet helyeznek, és a megfelelő beállítás után egy-két másodperc alatt elkészül a felvétel. A film borítása védi a páciens nyálkahártyáját az esetleges sérülésektől, és anyagának köszönhetően nyálkahártya irritációt nem okoz.

WordPress Themes